Blogg

3. aug, 2018

1. Den skapande Gud.

Nu har det varit semester på mitt bloggande men nu är jag tillbaks och vill en tid framöver säga något på ett enkelt sett om nånting som jag anser som en viktig rubrik i vår tid, nämligen ”Vem är Gud?” Jag upplever att om det här predikas mycket i olika sammanhänger i dag och ibland känner jag inte igen den Gud som vi möter i Bibeln i det som blir sagt.

När vi ställer den här frågan så är det med bakgrund i att vilken som helst religion du forskar på så vill man alltid se att ens gudsbild är avgörande för ens tro och lära. Kan hända har vi varit dåliga på att predika våran gudsbild så det har blivit mycket okunskap och osäkerhet om vem Gud egentligen är.

Låt oss börja från början i Bibeln vår. Gud är den SKAPANDE Gud. De första orden i Första Moseboken 1:1 säger: ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” För att få et Biblisk gudsbild så börjar det hela här. Gud är den skapande Gud som har skapat allt omkring oss av liv och natur, av alt som rör sig. Han har inblåst livsanden i allt liv. Det finnes inget liv utan att Gud har givit livet till oss.

Det här lär oss om Guds gudomliga storhet, Hans kraft och Hans makt. Allt var öde och tomt när Gud började sin skapelse. Och hela Guds skapelse var fullkomligt från början. Alt och alla var i gudomlig harmoni med varandra och det hela vevs in i en gudomlig skaparordning som Gud själv har satt in här. Det handlar då inte om vad jag tycker och tänker men vad Gud så var det bästa för alla.

Men varför ändrade detta sig så radikalt? Ville Gud visa ut människorna av Edens lustgård? NEJ! Det var människorna som vände ryggen mot Gud. Guds vilja för människor är aldrig dåliga eller onda. Det måste vi ha klart för oss. Gud är kärlek och har aldrig gjort någon nånting ont. At det blev ett skilje och är ett skilje mellan Gud och människor handlar enbart om människans önska om at vända sig bort från Gud och själva agera som gudar.

Många kommer till slutsatsen att Gud inte kan vara si och så för jag fattar det inte. Gud är allsmäktig och tronar högt över vårat intellekt och våran förmåga att förstå Gud fullt ut. Det handlar om tro. Jag tror att skapelsen har funnit städ därför att jag lever. Jag väljer att tro at Gud som är större en allt och alla och har gett liv åt allt och alla. Han har gjort det så unikt och fantastisk att jag inte kan fatta allt, men jag TROR ändå på Hans Ord. Jag väljer att tro!

Så blir det opp till var och en av oss vad vi väljer och om vi väljer att tro på en gudomlig skaparkraft som ligger utanför oss själva och som kallas Gud. I nästa avsnitt skal vi säga något om Den tre gånger Heliga Gud.

Gud välsigna dig!

8. maj, 2018

Vilken härlig dag! Fast jag skulle möta kollegor i dag till medarbetarträff och det var jätte bra, så måste jag medge att jag kände det kribble efter att fiska när jag såg Lelång ligga glasklar på morgonen i dag. Och på min färd genom Dalsland så var det platser där det låg en matta av vitsippor mot det ljusgröna nya gräset och ljusgröna bladknoppar på träden.

Det är verkligen vackert i vår natur. Det exploderar av liv som endast väntar på att komma fram i ljuset. För bara några veckor sedan såg allting livlöst men nu exploderar det i all sin prakt. Eller snarare slik Guds liv slår ut. Ja, det är nå ändå slik att alt liv har en början och denna början är Gud, Han som ger liv åt allt och alla.

Vad gott det är att den Gud som står bak allt det här vackra får du och jag komma till var tid och stund i våra böner. Han hör dig när du beder och han svarar! Kanhända på et annat sätt än du hade tänkt men han svarar alltid om du tar dig tid att lyssna efter.

I dag kan du knäppa dina händer och tacka för allt fint i naturen och du kan tömma ditt hjärta för honom. Gud välsigna dig!

20. apr, 2018

Det är lärjungarna som ställer denna frågan till varandra efter det som Jesus hade sagt. (Joh.16:17ff) De förstod inte riktigt vad han menade och det var tyvärr inte första gången häller. Det hände rätt så ofta att lärjungarna inte fattade vad Jesus egentli menade.

Och här tänker jag så lika lärjungarna vi är. Vi har svårt för att fatta vad Jesus menar och hur han kan tillåta at saker händer som det gör och varför han inte griper in eller varför några blir helade men inte andra. Varför Gud? Jag fattar inte!

Ofta tycker jag att vi försöker göra Gud till en människa som dig och mig på det viset att jag måste förstå allt som har med Gud att göra för att jag skal kunna tro på honom. Men Gud är Gud! Inte en människa. För honom är inte alltid räknestycket 2+2=4. Guds logik är annorlunda och över vår logik. Därför förstår jag inte allt med Gud, men jag tror på honom ändå.  

Jag vil göra som lärjungarna gjorde. Jag vil följa Jesus och göra vad Han vil att jag ska göra. Jag vil vara en lärjunge i tjänst för den levande och allsmäktiga Gud. Honom som jag får komma till när jag inte fattar allt eller när jag har det svårt. För Gud har lovat att gå med alla dagar intill den dagen då jag tillsammans med alla de som har tagit emot Jesus som sin frälsare får vara hemma i himmelen.

Jag är tacksam att Gud är Gud och att inte han är så liten att jag fattar honom fullt ut. Jag tror på honom för att han har givit mig ett hopp för tiden och för evigheten. Lärjungarna fick se vad Jesus menade men inte just nu, men när tiden var inne. Gud välsigna dig!

1. apr, 2018

Han är uppstånden, ja sannerligen är han uppstånden!

Vilken morgon! Det som ingen vågade att tro eller ens hade i tankarna hade nu hänt. Jesu grav är tom. Och kvinnorna som var först vi Jesu grav fick möta änglar med bud om att Jesus är inte här, han lever. Snacka om soluppgång!

Det här blev en vårdag i millioner av människors liv från den gång och fram till i dag. En vårdag och vårsol som ljuser upp i mörkret. I dag kan vi verkligen hälsa varandra en glad påsk. Jesus har nu tagit nycklarna från dödsriket för att sen öppna vägen lika in till himlen för alla som tar emot honom.

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Joh.3:16

I dag står himlens dörr öppen för alla som vill ta emot erbjudanden från himlens Gud och Frälsare Jesus Kristus.

Glad påsk!

30. mar, 2018

Långfredag eller god fredag som det heter. Det var et kors som blev rest upp på Golgata för snart 2000 år sen. Och på detta kors blev min Frälsare, ja värdens Frälsare spikat. På huvudet hade de gett honom en törnekrona.

Vad hände egentligen med hosianna ropen från Palmsöndagen? Hade alla dom som var med åkt bort från Jerusalem? Det hela måste vara helt overkligt för de som levde nära Jesus. De hade väntad en konung men vad nå.

Det restes et kors på Golgata, et kors där vår Frälsare gav sitt liv. Ingen tog det utan Jesus gav det för dig och mig. Det var några som gråt där Jesus gick denna smärtornas väg. Men Jesus säger, gråt inte för mig, jag kan bära detta. Det är tungt men jag klarar det.

Gråt inte för mig för jag måste gå denna vägen som kommer till slut att torka bort alla tårar. Gråt hellre för den som inte kommer till mig och tar emot den nåd och det hopp som jag ger. En frihet och frälsning från evig död till evigt liv ges dig i dag.

Allt är fullbordad!